header-rueamLier
     
HomeWatisreumaReuma.AandoeningenDiagnose Medewerkers AfspraakMaken Contact PDF_LinkenWebsites
  Tendinitis

Reumatoloog
De reumatoloog zal u vragen naar uw klachten en u onderzoeken. Soms is extra onderzoek nodig, zoals bloed- en urinecontrole, röntgenfoto’s, echografie en /of scans. Op basis van al deze elementen krijgt u een diagnose. De reumatoloog stelt u een behandeling voor en bespreekt het mogelijke verloop van uw aandoening. Meestal moet u daarvoor verschillende keren bij een reumatoloog langsgaan. Veel reumatische ziekten zijn niet zo ernstig en makkelijk te behandelen. Andere reumatische aandoeningen zijn blijvend (chronisch). Deze ziekten hebben vaak een wisselend verloop en moeten langdurig worden behandeld.

Foto_WERK
 
       
  Huisarts

Huisarts
Vaak is de huisarts de eerste hulpverlener die aan reuma denkt. De huisarts verwijst u door naar de reumatoloog. Later kan de huisarts met adviezen van de reumatoloog de bloedcontroles overnemen.

Foto_WERK
 
         
    Revalidatiearts

Revalidatie-arts / Fysisch geneesheer
Naar gelang de aard van de eventuele beperkingen kan na verwijzing van huisarts of reumatoloog een revalidatieprogramma worden aangeboden. Een revalidatie-arts of fysisch geneesheer zal na een uitvoerig gesprek en onderzoek een gedetailleerd schema opstellen, rekening houdend met eventuele contra-indicaties. Bij de revalidatie kunnen de ergotherapeut, de handtherapeut, de kinesist, de sociaal verpleegkundige en psycholoog worden betrokken.

   
         
    kinesist

Kinesist
Mensen met reuma doen er goed aan regelmatig te bewegen. Het maakt de botten en spieren sterk en de gewrichten soepel. De gewrichten raken niet meer beschadigd door beweging. Een revalidatie-arts of een kinesist geeft advies over beweegactiviteiten. De kinesitherapeut helpt bij het uitvoeren van oefeningen. De kinesist geeft tips over oefeningen die men thuis kan uitvoeren. Hij kan ook een persoonlijk schema samenstellen, dat rekening houdt met het advies van de arts. Deze geeft hiervoor het nodige voorschrift.

   
         
    kinesist

Ergotherapeut
Een ergotherapeut helpt de patiënt omgaan met eventuele beperkingen die men ondervindt bij het dagelijkse leven. Hij zoekt samen met de patiënt naar oplossingen. De ergotherapeut geeft tips over hulpmiddelen.
Tijdens de ergotherapie verneemt u welke bewegingen en houdingen in het dagelijkse leven schadelijk kunnen zijn en waarom. U leert schadelijke bewegingen te vermijden door uw lichaam minder te belasten en hulpmiddelen te gebruiken. Centraal staat uw individuele situatie.

   
         
    Reumaverpleegkundige

Reumaverpleegkundige
De reumaverpleegkundige heeft zich gespecialiseerd in reumazorg. Zij/hij geeft informatie en zoekt samen met de patiënt naar oplossingen in verband met reuma. Ook zal zij/hij een ziekteactiviteitscore van reuma bepalen en vragenlijsten invullen samen met de patiënt.

   
         
    Orthopedist

Orthopedist
In een vergevorderd stadium van artrose of artritis is een gewrichtsvervangende operatie een mogelijkheid. Hierbij vervangt de orthopedist het aangetaste gewricht (bv. knie / heup / schouder / elleboog) door een prothese (kunstgewricht). Ook kan een gewricht vastgezet worden door een arthrodese.

   
         
    technieker-othe

Orthopedisch technieker/bandagist
Bij een een orthopedisch technieker kan je terecht voor steunzolen, orthopedische schoenen, spalken, braces, bandages, rolwagens, thuishulpmiddelen, sta-tafels, .... .

   
         
    technieker

Sociaal verpleegkundige
De sociaal verpleegkundige begeleidt patiënt en familie bij diagnose en indien opname tot ontslag. In functie van gewijzigde toekomstverwachtingen zoekt zij/hij samen met patiënt en familie naar oplossingen voor zelfzorg en thuissituaties. Eveneens zal zij/hij u informeren over sociale voorzieningen voor reuma patiënten.

 
         
    Psycholoog

Psycholoog
De psycholoog zal psychologische begeleiding bieden aan de patiënt en zijn omgeving. De diagnose van een chronische ziekte zoals reuma kan gepaard gaan met heel wat emoties. De psychologe zal aan de hand van gesprekken de emotionele verwerking begeleiden.

   
         
    Handunit

Handunit
De hand en pols vormen een uiterst complex geheel van gewrichten, spieren en zenuwen. Hand- en pols schade door reuma vraagt daarom een gespecialiseerde en vooral voorzichtige aanpak. Een multidisciplinaire aanpak met reumatoloog, orthopedist, de bandagist en de handtherapeute/kinesist is dan ook soms aangewezen. Op die manier krijgt u de meest gespecialiseerde zorg.

   
         
    Handunit

Ziekenhuisopname en dagbehandeling
Alle dagbehandelingen (o.a.infuzen) en opnames gebeuren in het
H.-Hartziekenhuis, Mechelsestraat 24, 2500 Lier.
Klik hier voor meer informatie.