header-rueamLier
     
Home
WatisreumaReuma.AandoeningenDiagnose MedewerkersContact PDF_LinkenWebsites
  heiligHart


H.-Hartziekenhuis Lier

Reuma Clinic
Osteoporose Clinic
Early Arthritis Recognition Clinic

Adres:
Mechelsestraat 24
2500 Lier
Secretariaat:
Tel: 03/491 27 41
Bereikbaarheid:
Google maps

Website

Logo_HHART  
   
watisreumaclinic

De diagnose en de behandeling van reuma is teamwerk. Volgende zorgverstrekkers spelen een belangrijke rol bij de behandeling van reuma:

Reumatoloog - Huisarts - Revalidatie-arts/ Fysisch Geneesheer - Kinesist - Ergotherapeut
Orthopedisch technieker - Sociaal verpleegkundige - Psycholoog - Orthopedist - Handunit
Ziekenhuisopname en dagbehandeling

FOTO
   

EARC

Wat is osteoporose?

Osteoporose is een botziekte die ook wel botontkalking wordt genoemd. Bij deze aandoening wordt het bot geleidelijk brozer, waardoor het makkelijk kan breken. Een gezond bot is flexibel en sterk genoeg om tegen een stootje te kunnen.
De structuur van botten is te vergelijken met een honingraat. Bij osteoporose worden de gaten in de honingraatstructuur geleidelijk groter waardoor de structuur van het bot verzwakt. Een kleine val of stoot kan een botbreuk tot gevolg hebben.

Risicofactoren
Osteoporose komt het meest voor bij vrouwen na de overgang. Een op de vier vrouwen ouder dan 55 krijgt osteoporose. Het komt ook bij mannen voor. Mannen bouwen als ze jong zijn, een hogere bothoeveelheid op dan vrouwen. Hierdoor lopen ze pas op latere leeftijd een verhoogd risico op botbreuken. Osteoporose komt voor bij een op de twaalf mannen.
Er zijn verschillende risicofactoren voor osteoporose: persoonlijke factoren, factoren die te maken hebben met de levensstijl en factoren verbonden aan ziekten en/of het gebruik van bepaalde medicijnen.

FOTO 3
   
EARC

Wat is de EARC Clinic?

Hoe vroeger gewrichtsontstekingen ontdekt worden, hoe beter. Een snelle behandeling kan schade vermijden. Dat is de essentie van de Early Arthritis Recognition Clinic. De EARC is een spreekuur waarin een reumatoloog uw gewrichten onderzoekt. Let wel: het is de huisarts die het initiatief neemt.  

Als de reumatoloog een gewrichtsontsteking vaststelt, is extra onderzoek nodig. Op dezelfde dag kan er onder andere een bloedonderzoek, röntgenfoto’s en/of een gewrichtsechografie uitgevoerd worden. Daarna wordt er zeer snel een nieuwe afspraak ingepland op de afdeling reumatologie. Op dat moment worden de resultaten van dat extra onderzoek besproken. Indien nodig, wordt er ook een behandeling opgestart.
Als u geen gewrichtsontsteking heeft, wordt u doorverwezen naar uw huisarts.
Deze kan u alsnog naar de raadpleging reumatologie sturen, als hij dat nodig vindt.

VANAF 1 JULI 2016 Inloopspreekuur EARC op DONDERDAG van 11uur -12 uur:
GEEN afspraak nodig.

Enkel op verwijzing via huisarts indien verdenking op gewrichtsontsteking of artritis.

Locatie:
H.-Hartziekenhuis
Raadpleging Reumatologie
Mechelsestraat 24
2500 Lier

FOTO